Łupu cupu ! Łupu cupu !
Aż ręce ustały:
Ta pszeniczka wielkopolska
Słynie na świat cały"
Fragmenty wierszy Marii Konopnickiej "Żniwa" i "Młocka" bardzo pasują do lekcji, jakie miały miejsce w klasach IIIa i IIIb.
Na początku lekcji dzieci usłyszały - skąd się bierze zboże? Co się z nim dzieje, kiedy już urośnie? Jakie są rodzaje zbóż, co się z nich robi?
Otóż uczniowie wzbogacili swoją wiedzę na temat zbóż i produktów zbożowych.
Dowiedzieli się, że do najważniejszych zbóż dostarczających ziarna należą: pszenica, ryż, kukurydza, żyto, jęczmień, owies, proso, sorgo i gryka.
Wiedzą już, dlaczego są tak ważne dla prawidłowego odżywiania - bo zawierają błonnik, który poprawia pracę przewodu pokarmowego, bo są źródłem węglowodanów, które zapewniają energię do zabawy i nauki, do pracy mózgu, bo zawierają dużo witamin z grupy B ( odpowiadają za dobrą pamięć i koncentrację ).
Dzieci wiedzą, że zdrowsze są produkty ze zbóż nisko przetworzonych: ciemne pieczywo, grube kasze.
Jako prawdziwe pomoce posłużyły na lekcji zboża przywiezione właśnie z Wielkopolski (wspomniane w wierszu), gdzie dzieci spędzały wakacje (kolonie w Farmie Kalina).