18 października w naszej szkole zostały ogłoszone wyniki przeprowadzonego w październiku konkursu „Zdrowa śniadaniówka – pracuje główka”.
Uczniowie mieli za zadanie sporządzić menu śniadaniowe na cały tydzień szkolny. Następnie trzeba było przygotowywać według menu śniadania i zjadać je ze smakiem w szkole od poniedziałku do piątku.
Na zakończenie uczniowie wykonali dokumentację w ciekawej formie. Wszystkie prace bardzo nam się podobały!
Okazało się, że uczniowie bardzo dobrze znają zasady zdrowego odżywiania i przygotowywali pełnowartościowe posiłki dbając także o ich estetykę i smak.
Jury miało niezwykle trudne zadanie. W ocenie prac było brane pod uwagę zaangażowanie uczniów, samodzielny wkład dziecka w pracę, estetyka wykonanej pracy, ciekawa forma dokumentacji, jak również zróżnicowana, bogata dieta posiłków oraz jak najmniej przetworzona forma pożywienia.
Spośród 15 prac 4 otrzymały wyróżnienia: Julia Buturla z kl. I a, Mateusz Bączyk z kl. I a, Asia Krzycka z kl. II b oraz Pola Mielcarz z kl. II b.
III miejsce zdobyła Natalia Maj z klasy III a, II miejsce Zosia Redzisz z klasy III b ,
I miejsce Staś Szymański z klasy I a.
Gratulujemy małym mistrzom sztuki kulinarnej, którzy wiedzą, że regularne jedzenie drugiego śniadania w szkole ma wpływ na lepsze wyniki w nauce i sporcie, zmniejsza napięcia i wpływa na polepszenie nastroju.