Access denied for user 'UNKNOWN_USER'@'localhost' (using password: NO) Szkoła Podstawowa im. Jana Pawła II w Bieniewicach
  Strona Główna | Dokumenty szkolne | Rekrutacja do szkoły | Galeria | Plan lekcji | Kalendarz imprez | Szukaj 22.11.2024 00:50:13  
Nawigacja
Strona Główna
O szkole...
Misja szkoły
Dokumenty szkolne
Godziny dostępności nauczycieli
Historia szkoły
Rada Pedagogiczna
Rekrutacja do szkoły
Patron szkoły
Spacer po szkole...
Udział w programach UE
Program "Szkolny Klub Sportowy 2017"
B&N
Karta rowerowa
Program "Błońskie szkoły kompetencji"
E-Szkoły
Laboratoria przyszłości
Projekt „Ponadnarodowa mobilność uczniów”
Galeria

Plan lekcji
Podręczniki szkolne
Rozkład dzwonków
Kalendarz imprez
Samorząd Uczniowski
Rada Rodziców
Konkursy
Gazetka szkolna

Świetlica szkolna
Pedagog i Psycholog
Profilaktyka
Sekretariat
Biblioteka
Pedagog Terapeuta
Logopeda
Szukaj



Ostatnie Artykuły
Absolwenci szkoły -...
Absolwenci szkoły -...
Absolwenci szkoły -...
Absolwenci szkoły -...
Nowy plac zabaw dla ...

Kuchnia molekularna
          Kuchnia molekularna jest w Polsce młodym zjawiskiem, które dopiero zaczyna się odkrywać przed szerszą publicznością. Jest to kuchnia wykorzystująca wiedzę naukową z zakresu chemii i fizyki do przygotowywania potraw. Celem tych doświadczeń jest uzyskanie możliwie najbardziej czystych smaków często nietypowymi sposobami i niekiedy w bardzo zaskakujących zestawieniach.
5-6 grudnia 2019 roku, uczniów klas I - IV odwiedzili wykwalifikowani kucharze z Akademii Małego Kuchcika, którzy przeprowadzili mnóstwo eksperymentów na bazie ciekłego azotu.
Prowadzone w formie atrakcyjnych, multimedialnych warsztatów zajęcia były okazją do poznania struktury i właściwości substancji, których połączenie pozwala tworzyć bajecznie kolorowe, niecodzienne desery, podobne do tych serwowanych w najmodniejszych restauracjach kuchni molekularnej.
Aktywnie uczestnicząc w doświadczeniach dzieci miały okazję dowiedzieć się co to jest ciekły azot i do czego można go wykorzystać. Ponadto zapoznały się z właściwościami ciekłego azotu, przekonały się czy trudno jest stworzyć chmurę oraz sprawdzały reakcję żywych tkanek roślinnych na szok temperaturowy.
Mogły skosztować w czystej postaci sorbetów owocowych, własnoręcznie zrobić lody oraz zdrowe żelki.
Dodatkowo wykonały dym i pianę. Na zakończenie każdy otrzymał certyfikat Mistrza Kuchni Molekularnej. Było więc naukowo, smacznie i zdrowo!!!!




















Komentarze
Brak komentarzy.
Dodaj komentarz
Zaloguj się, żeby móc dodawać komentarze.
Oceny
Dodawanie ocen dostępne tylko dla zalogowanych Użytkowników.

Proszę się zalogować lub zarejestrować, żeby móc dodawać oceny.

Brak ocen.
Zaloguj się do e-dziennika
Jesteśmy na Facebooku
Użytkowników Online
Gości Online: 11
Brak Użytkowników Online

Zarejestrowanch Uzytkowników: 3
Nieaktywowany Użytkownik: 0
Najnowszy Użytkownik: bartek
Logowanie
Nazwa Użytkownika

Hasło



Zapomniane hasło?
Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.