Access denied for user 'UNKNOWN_USER'@'localhost' (using password: NO) Szkoła Podstawowa im. Jana Pawła II w Bieniewicach
  Strona Główna | Dokumenty szkolne | Rekrutacja do szkoły | Cyfrowa szkoła | Galeria | Plan lekcji | Kalendarz imprez | Szukaj 25.01.2020 04:23:09  
Nawigacja
Strona Główna
O szkole...
Misja szkoły
Dokumenty szkolne
Historia szkoły
Rekrutacja do szkoły
Rada Pedagogiczna
Patron szkoły
Spacer po szkole...
Program "Szkolny Klub Sportowy 2017"
Nauka bez tajemnic
Cyfrowa szkoła
Akademia Przyszłości
Program "Aktywna tablica"
B&N
Karta rowerowa
Absolwenci szkoły
Ciekawe strony
Galeria

Plan lekcji
Rozkład dzwonków
Podręczniki szkolne
Kalendarz imprez
Samorząd Uczniowski
Rada Rodziców
Konkursy
Gazetka szkolna

Pedagog i Psycholog
Biblioteka
Świetlica szkolna
Sekretariat
Profilaktyka
Pedagog Terapeuta
Logopeda

Szukaj
Licznik
Pozostało

do końca roku szkolnego
Ostatnie Artykuły
Absolwenci szkoły -...
Absolwenci szkoły -...
Absolwenci szkoły -...
Absolwenci szkoły -...
Nowy plac zabaw dla ...

Kuchnia molekularna
          Kuchnia molekularna jest w Polsce młodym zjawiskiem, które dopiero zaczyna się odkrywać przed szerszą publicznością. Jest to kuchnia wykorzystująca wiedzę naukową z zakresu chemii i fizyki do przygotowywania potraw. Celem tych doświadczeń jest uzyskanie możliwie najbardziej czystych smaków często nietypowymi sposobami i niekiedy w bardzo zaskakujących zestawieniach.
5-6 grudnia 2019 roku, uczniów klas I - IV odwiedzili wykwalifikowani kucharze z Akademii Małego Kuchcika, którzy przeprowadzili mnóstwo eksperymentów na bazie ciekłego azotu.
Prowadzone w formie atrakcyjnych, multimedialnych warsztatów zajęcia były okazją do poznania struktury i właściwości substancji, których połączenie pozwala tworzyć bajecznie kolorowe, niecodzienne desery, podobne do tych serwowanych w najmodniejszych restauracjach kuchni molekularnej.
Aktywnie uczestnicząc w doświadczeniach dzieci miały okazję dowiedzieć się co to jest ciekły azot i do czego można go wykorzystać. Ponadto zapoznały się z właściwościami ciekłego azotu, przekonały się czy trudno jest stworzyć chmurę oraz sprawdzały reakcję żywych tkanek roślinnych na szok temperaturowy.
Mogły skosztować w czystej postaci sorbetów owocowych, własnoręcznie zrobić lody oraz zdrowe żelki.
Dodatkowo wykonały dym i pianę. Na zakończenie każdy otrzymał certyfikat Mistrza Kuchni Molekularnej. Było więc naukowo, smacznie i zdrowo!!!!




















Komentarze
Brak komentarzy.
Dodaj komentarz
Zaloguj się, żeby móc dodawać komentarze.
Oceny
Dodawanie ocen dostępne tylko dla zalogowanych Użytkowników.

Proszę się zalogować lub zarejestrować, żeby móc dodawać oceny.

Brak ocen.
Zegar & Kalendarz
Dzisiaj jest sobota 25 Stycznia 2020.
Imieniny obchodzą: Elwira, Pawe, Miosz, Tatiana
Zaloguj się do e-dziennika
Jesteśmy na Facebooku
Użytkowników Online
Gości Online: 3
Brak Użytkowników Online

Zarejestrowanch Uzytkowników: 3
Nieaktywowany Użytkownik: 0
Najnowszy Użytkownik: bartek
Losowa fotografia
Logowanie
Nazwa Użytkownika

Hasło



Zapomniane hasło?
Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
Copyright © 2018 by Szkoła Podstawowa im. Jana Pawła II w Bieniewicach. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Optymalizowano dla Internet Explorer 11+, Firefox 31+, Safari 7+ w systemie Windows i Mac OS X, 1280 x 800 pixeli.